A Cult of Wine Villány

A Bor Kultusza

Előszó helyett


A Bor és Villány szeretete sok-sok évvel ezelőttre vezethető vissza életemben. A szüret és a borkészítés kezdeti öröme még gyermeki időket érint. Igaz, ez még egy másik borvidék hatása alatt történt meg velem és a 80-as évek közepén még nem prémium borokról beszélünk. Anyai ágon, nagypapám szőlő és kiskert gazdaként, minden évben családi összejövetelek keretén belül, észrevétlenül, ösztönösen feltárta előttünk a borászat alapfogásait a szőlőtermesztéstől a borkészítésig. Természetesen ezekben az években is a szüret jelentős családi programnak számított és minden korosztály kivette részét a munkából tudásához és adottságaihoz mérten. Az én érdeklődési köröm ekkor még csak erősen a szőlőszemek préselésére és az ebből kicsordogáló mézédes mustra korlátozódott… Valahogy mindig a présháznál szerettem lenni, de ez nem változott talán most sem…


Villányi gyökerek feleségem pécsi származásának köszönhetően adódtak. Nagymamája ősgyökeres villányi lakos volt, illetve édesapjának Drelicska Attilának - a híres rejtvénykészítőnek - is e táj szépsége jelentette az otthont gyerekkorában. Sajnos az élet kihívásai és a 90-es évek gazdasági nehézségei a családot a főváros felé sodorták, de szerencsére az idekötődő emlékek nem felejtődtek el, csak a szürkeállományok mélyén egy elrejtett fiókban szunnyadtak. Várakoztak, hogy valaki újra megtalálja őket.

Az emlékek megelevenedése2010 után rendszeresen elkezdtük látogatni családi és baráti társaságokkal a vörösbor fővárosát és a többi települést Baranyában. A nagyszerű borok mellett, nagyon könnyen megszerethető a helyi speciális mikroklíma, ami olykor mediterrán jelleget igéz meg. Némelyik helyen hihetetlen látni az óriási banánfákat, a kenderpálmákat, a Yukákat és egyéb egzotikus meleg éghajlatot kedvelő mesterséges növényvilágot. Egy „Kicsi Itália” hangulatot kölcsönöz a helynek e speciális adottsága.

Az igazi mérföldkövet azonban egy fáradt 2014-es Borzsongás másnapja jelentette, ahol a Jackfall Manufaktúra tornácán megállapítottuk Jandrasics Gábor tulajdonossal, hogy itt Kisjakabfalván található a világ legjobb szódavize. Itt egy olyan közvetlen beszélgetés alakult ki közöttünk, amit akkor még nem sejtettem, hogy pár hónap után teljesen megváltoztatja az addigi életvitelem. Nem tudom hogy a helynek a nyugodtsága, Gábor szellemisége és életfilozófiája vagy a különleges borok misztikus világa, de ez az egész magával ragadott és rabul ejtett. Itt nincs idő, se tér csak a semmi ágán lebegünk és minden lehetséges. Később valahogy ez az érzés lehetett a kapcsolódási pont a Salvador Dalis borkollekció megjelenülésében is.

A megvalósulás korszaka - A kúria története2014 ősze végén vettem egy parasztházat Villány központjában, amit egy hosszabbtávú tervezgetés és felújítás követett. A folyamatos fejlesztés és az újabb ötletek egy lassú munkamenettel társultak. 2018-ra a létesítmény már a végleges tervek szerint kelt életre. A szobák és terek vizuális megjelenülése és mondanivalója kapcsolódik az általunk forgalmazott borok témáihoz.

A kis kúria a következő történeteket, kulturális hatásokat vetíti vissza a látogató közönség felé:

 • Salvador Dali szoba
 • A tiszta szoba Szirénjei
 • A Támadó bika találkozása a Félelemnélküli kislánnyal
 • Lélekkonyha – Borkonyha
 • Rusztikus fürdő
 • Fáradt vándor verandája
 • Holt költők társasága romkert

A kúria inkább muzeális jellegű, igazi kuriózum. Kisebb rendezvények, borvacsorák helyszínét szolgálja kifejezetten csak kis létszámú csoportok számára. Hosszú távú befektetésnek vagy inkább életformának tekintem az egészet, minthogy üzletről beszéljünk. Főként a bor és a kultúra szeretete valamint a hagyományőrzés tekinthető elsődleges céljának.

Az első Cult of Wine Villány borok története…2017-ben megalkottam a „Cult of Wine Villány” (ejtsd: kált of vájn) márkanevet és a hozzátartozó grafikai és marketing megjelenítési fő irányvonalát. A „Cult” – a kultusz szó a latin „cultusból” ered, melynek jelentése „törődés” vagy „imádat”, illetve vallásos hiedelmek rítusok rendszere. Másrészről egy utalás, egy kitüntetett tisztelet is két olyan nagyra becsült zenekar felé, akik sosem foglalták el méltó helyüket teljesítményük alapján a könnyűzenei kultúra színpadán. A két ikon zenekar a The Cult és a Blue Öyster Cult. A „Wine” jelentése bor, egyértelműen kifejezi a fő irányzatunknak jellegét. A „Villány” a régió meghatározására és a prémium vörösborokra utal. Globális világunkban fontos feltétel volt, hogy külföldön is könnyen befogadható és értelmezhető legyen a márkanév és ami mögötte van.

2017. első negyedévében a Jackfall Manufaktúrával kooperációba megalkottunk a négy első saját márkás borunkat (Rosé Gala, Ocelot Babau, Elegant Woman & Grand Salvador). Ez a kollekció erősen Salvador Dali kultuszára épült, amihez egy kis történet is íródott. Élvezetes volt a kreatív, közös munka. Csak megköszönhetem, hogy része lehettem ennek az alkotásnak és azt a megannyi segítséget, bizalmat és tanítást, amit ez a professzionális csapat önzetlenül biztosított.

Új utak2017-ben A Dali kollekció négyes fogata mellett megjelent a Cher Ami 50%-os prémium pálinka kollekciónk két tétele - hagyományos barack és szilva ízekben. Emellett hivatalos nagykereskedelmi partnerei lettük a Jackfall Bormanufaktúrának, illetve kiskereskedelmi partnerek lettünk olyan külföldi borászatoknak, mint a Francis Ford Coppola Winery, Wine That Rock. Így már könnyebben megtudtuk valósítani, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá közel álló kedvenceit borkínálatunkban. 2018-ban két olyan prémium termékkel jelenünk meg a piacon, mint a Siren Premium Cabernet Franc 2012 vagy a Félelemnélküli kislány Premium Cabernet Sauvignon.

Ugyancsak érdekesség, hogy 2018-től a Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok termékeit is forgalmazzuk kiskereskedelmi értékesítésben.

Szolgáltatási köreink:

 • borértékesítés
 • borturizmus
 • borvacsora
 • borkóstolás
 • programszervezés
 • kulturális rendezvények
 • rusztikus stílus tervezés, kivitelezés, szaktanácsadás
 • tradíció ápolása

Üdvözlettel: Rémai Tamás Cult of Wine Tulajdonos